Vedlikehold av kjøkkenkniver
Kjøkkenkniver er lagd for å holde i opptil flere tiår, men uten vedlikehold blir alle kniver snart sløve. Med riktig vedlikehold, kan du forlenge knivens liv med mange år, og nyte gleden av virkelig skarpe kniver på kjøkkenet.
Bruk
Første bud er å unngå å utsette knivene for unødig slitasje. Denne fine kniveggen får gjennomgå all slags behandling av fysiske og kjemiske påkjenninger. Om du gir kniven litt ekstra omtanke, varer den mye lenger, og gjør jobben sin mye bedre.
En knivegg er svært sterk i skjæreretningen, men ikke like sterk på tvers av skjæreretningen. Bruk heller ryggen av knivbladet til å skrape matvarene av skjærebrettet og over i stekepanna.
Keramikk, marmor, glass og andre materialer som er like harde eller hardere enn stål egner seg ikke som skjærebrett! Disse utsetter kniveggen din for svært høy slitasje, og garanterer deg en kortlevd kniv. Bruk et skjærebrett av tre, plast eller gummi.
Bruk kniven til det den er beregnet for, eller mer spesifikt: når du hakker ben og kokosnøtter, bruk en kniv beregnet for denne jobben! Kokkekniven brukes til det meste, men den er ikke beregnet for kløyving av ben eller skjæring av harde brødskorper.
Vask
Noen kniver er produsert for å tåle vask i oppvaskmaskin, mens andre helst skal vaskes for hånd. Vi anbefaler alle våre kunder å vaske sine kjøkkenkniver for hånd med oppvaskbørste, litt såpe og rennende vann. I tillegg til at de fine kniveggene i oppvaskmaskinen blir utsatt for støt og slag mot andre gjenstander, utsettes de for sterke kjemikalier og høye temperaturer som kan tære på eggen.
Etter vask, tørk av kniven og plasser den i en knivblokk, på magnetlist, eller tilsvarende oppbevaringssted. Selv såkalte “rustfrie” kniver kan ruste, og håndtak og knivblokker av tre kan bli utsatt for råte.
Oppbevaring
Den skarpeste kniven ligger ikke i skuffen. Den ligger enten i hånden, på skjærebrettet eller trygt forvart et sted hvor den ikke skrapes eller dunkes mot andre redskaper. Knivblokker og magnetlister er utmerkede oppbevaringssteder for kniver. Om man ikke ønsker at knivene skal ta for mye oppmerksomhet, finnes det løsninger hvor knivene plasseres i tillagde spor i skuffer eller oppunder kjøkkenskap.
Skjerping
Ved normal bruk kan kniveggen rulle over på siden. Med en keramisk brynestav kan du rette opp kniveggen så den vender rakt ned igjen, og skjærer like bra som før. Se vår guide til skjerping og bruk av brynestav.
Sliping
Skjerping med brynestav, og hardere knivstål gjør at knivene holder seg skarpe mye lenger, men før eller siden blir alle kniver sløve. Når det ikke lenger hjelper å rette dem opp med brynestav er det tid for sliping. Mange velger å levere knivene inn til en profesjonell knivsliper, men man kan også slipe knivene sine selv med slipestener. Alt som kreves er litt innlæring, så kan du holde hele sortimentet sylskarp og tilpasset dine egne preferanser.
Det finnes også elektriske slipemaskiner, men disse kommer som regel med relativt grove slipestener og faste vinkler, som gir deg et lettvint, men relativt kortvarig og middelmådig resultat i sammenligning.