Guide til knivtyper
Det finnes tusen kniver til tusen formål – noen spesialiserte og andre med bredere bruksområder. Her gir vi deg en introduksjon til de vanligste typene, og forteller kort hva knivene brukes til.
![Kokkekniv](/bilder/knivtyper-guide/kokkekniv.gif)
Kokkekniv
En av de mest allsidige knivene du har. Brukes daglig til hakking, skiving, og skjæring i terninger og strimler.![Urtekniv](/bilder/knivtyper-guide/urtekniv.gif)
Urtekniv
Denne kniven gjør jobbene kokkekniven blir for stor til, som skrelling av frukt og grønnsaker, trimming, dekorasjoner osv.![Brødkniv](/bilder/knivtyper-guide/brodkniv.gif)
Brødkniv
Som regel med serratert eller bølget egg, er denne kniven perfekt til å komme gjennom sprø skorper uten å mose eller deformere det myke indre.![Forskjærskniv](/bilder/knivtyper-guide/forskjarskniv.gif)
Forskjærskniv
Med et langt, smalt og skarpt knivblad gjør denne kniven det mye enklere å skjære fine og jevne skiver fra en stek, uten å måtte sage frem og tilbake.![Utbeningskniv](/bilder/knivtyper-guide/utbeningskniv.gif)
Utbeningskniv
Med tynn spiss og smalt blad kommer denne kniven inn i alle kroker og skjærer helt til benet.![Fileteringskniv](/bilder/knivtyper-guide/fileteringskniv.gif)
Fileteringskniv
Som en utbeningskniv, men ofte lenger og fleksibel slik at knivbladet kan følge fiskens konturer og få med alt fiskekjøttet.![Kjøkkensaks](/bilder/knivtyper-guide/kjokkensaks.gif)
Kjøkkensaks
En saks kommer godt med til alt fra trimming av urteplanter til åpning av innpakning. Noen kan også tas fra hverandre for enkel rengjøring.Japanske kniver
![Santoku](/bilder/knivtyper-guide/santoku.gif)
Santoku
En blanding av en kokkekniv og en kløyver gjør denne kniven til et godt alternativ til kokkekniven.![Nakiri](/bilder/knivtyper-guide/nakiri.gif)
Nakiri/usuba
En rektangulær kniv mye brukt til grønnsaker. Glimrende for hakking, skiving og symmetriske kutt.![Yanagiba](/bilder/knivtyper-guide/yanagiba.gif)
Yanagiba
En langbladet japansk kniv, gjerne brukt til sashimi. Ofte slipt bare på den ene siden, og med et ypperlig stål som gir en ekstremt skarp knivegg.Vedlikehold
![Brynestav](/bilder/knivtyper-guide/brynestav.gif)
Brynestav
Brukes til å rette opp kniveggen etter bruk. Vi anbefaler bruk av en keramisk brynestav etter daglig eller ukentlig bruk.![Slipesten](/bilder/knivtyper-guide/slipesten.gif)