Handlekurv


Du har ingen varer i handlekurven

Brynestaven demystifisert

Ved bruk kan kniveggen rulle over til siden enkelte steder. Kniven er fortsatt skarp, men eggen vender ikke direkte nedover lenger. Dette kan du lett fikse med en brynestav.

Spesielt kniver av mykere stål har en tendens til at eggen bøyer seg litt til siden ved normalt bruk. Under en god lyskilde kan du lett se små refleksjoner langs kniveggen når du vender litt fra side til side på kniven. Dette er steder eggen har rullet over. Ved å stryke kniveggen mot en brynestav minst en gang i uken retter du opp disse områdene og sentrerer kniveggen slik at den vender rakt nedover igjen. På denne måten kan du holde kniven skarp, gjerne i et år uten å behøve å slipe den igjen.

Når du skal skjerpe kniven med en brynestav, er det enkleste å plante brynestaven loddrett ned på skjærebrettet og plassere kniveggen på skrå mot brynestaven. Skjær ned langs brynestaven fra hælen av knivbladet til tuppen. Legg så kniveggen mot brynestaven på motsatt side og gjenta 3-4 ganger på annen hver side. Du burde kunne se forskjellen under god belysning med det blotte øye.


Merk at dette ikke er snakk om sliping av kniveggen – vi bare retter den ut. Det er derfor viktig å stryke på annen hver side, og ikke fire ganger på den ene, og fire ganger på den andre. Da ender det med at du forskyver kniveggen først til den éne siden, og så til den andre, i stedet for å sentrere den.

Det er heller ikke nødvendig å stryke kniven mot brynestaven 15-30 ganger, som enkelte hevder. Dette er ikke sliping, og det behøves kun et par strøk på hver side før eggen er rettet ut.

Når det gjelder brynestaven, finnes det varianter av stål, diamant og keramiske brynestaver. Vi anbefaler bruk av en finkornet keramisk brynestav for beste resultat. Brynestaver av grovkornet stål frarådes, da disse kan etterlate unødvendige skraper i kniveggen.